coat gerb

Луганська
        обласна державна
        адміністрація

Обласна
          військово-цивільна
          адміністрація

Офіційний сайт

Безкоштовна гаряча лінія COVID-19:

Особистий кабінет
Новини
26 липня 2021 р. - 10:52

Забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання додатковим харчуванням

Відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Фонд соціального страхування України фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, реабілітацію у сфері охорони здоров’я, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення) (далі – ІПР).

Механізм фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (далі – потерпілі) визначений Положенням про фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 25.02.2021 № 9.

Додаткове харчування – це призначений потерпілому перелік харчових продуктів (раціон), що характеризується певною харчовою цінністю (калорійністю та набором незамінних поживних речовин), які доповнюють звичайний раціон харчування потерпілого, з розрахунку на добу на одного потерпілого. Додаткове харчування призначається з метою забезпечення підвищеної потреби організму потерпілого у харчових речовинах, попередження виникнення недостатності незамінних харчових речовин, використання лікувально-профілактичних властивостей окремих харчових продуктів, які попереджують прогресування деяких професійних захворювань та наслідків нещасних випадків на виробництві.

Фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим проводиться за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання згідно з потребою, визначеною висновками МСЕК та ІПР (у разі її складення) на конкретно визначений строк за раціоном, який складає дієтолог чи лікуючий лікар, що оформлюється довідкою (висновком) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (далі – ЛКК закладу охорони здоров’я) та затверджується МСЕК.

На період тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання підставою для фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим є висновок ЛКК закладу охорони здоров’я про таку потребу за умови наявності акта розслідування нещасного випадку або акта розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

 

Для оформлення цієї страхової виплати потерпілому необхідно надати до робочого органу виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України (далі – робочий орган виконавчої дирекції Фонду), в якому перебуває на обліку (за місцем зберігання справ про страхові виплати), такі документи:

- заяву встановленої форми;

- копію паспорта громадянина України;

- копію висновку МСЕК або ЛКК закладу охорони здоров’я (у період тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання) про потребу у забезпеченні додатковим харчуванням із вказаним строком, на який призначається додаткове харчування;

- ІПР (у разі її складання);

- раціон харчування, складений на конкретно визначений строк дієтологом чи лікуючим лікарем, оформлений довідкою (висновком) ЛКК закладу охорони здоров’я.

 

Фінансування витрат на додаткове харчування здійснюється шляхом відшкодування потерпілим відповідних витрат та призначається з дати затвердження МСЕК або ЛКК закладу охорони здоров’я раціону харчування і оформлюється відповідною постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду із розрахунком витрат на додаткове харчування.

Розрахунок витрат на додаткове харчування здійснюється згідно із затвердженим раціоном харчування та інформацією центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики, про середні ціни на продукти харчування у торговельній мережі того місяця, в якому їх придбали.

Відшкодування витрат на додаткове харчування здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду у поточному місяці за попередній місяць.

На період перебування потерпілого в закладах охорони здоров’я, санаторно-курортних закладах та реабілітаційних відділеннях витрати на додаткове харчування не відшкодовуються.

 

 З питань призначення додаткового харчування потерпілим можна звернутись до Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області за адресою: м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 24580.